top of page
  • Szerző képeketperctori

Projekt 9 - Pestis

„...A kiállítás után hazafelé sétálva nagy csődületet látsz a főtéren. Az emberek szemmel láthatóan nyugtalanok, és mindenki az emelvényen álló emberre figyel. Te is közelebb mész, hogy jobban halld, és legnagyobb félelmed válik valóra, amikor meghallod a pestis szót. Lábad legyökerezik, és érzed, hogy valami nagyon rossz dolog történik körülötted. A város vezetője próbálja csitítani a tömeget, a kapukat ugyanis bezárták, és senki sem hagyhatja el a várost a következő napokban. Már érkeztek bejelentések megbetegedésekről, és most piros krétákat osztogatnak, hogy aki felismeri magán vagy családtagjain a tüneteket, azonnal rajzoljon X-et az ajtajára. A vezető azt is elmondja, hogy hívtak egy híres pestisdoktort is, aki napokon belül megérkezik, ő biztos meg tudja oldani a kialakult válságos helyzetet. Egyúttal önkéntesek jelentkezését várják, akik majd segítenek a karanténszabályok betartásában. Szíved a torkodban dobog, de úgy érzed, itt az ideje, hogy viszonozd a sok jót, amit a várostól eddig kaptál, ezért bátran jelentkezel a szolgálatra. Azt a feladatot kapod, hogy a városi térképen (amit te készítettél) jelöld be a fertőzött területeket, és figyelj rá, hogy a lakosság ezeket a kerületeket elkerülje, illetve aki ott lakik, ne jöjjön ki onnan. Térképeddel felszerelkezve el is indulsz társaiddal, hogy felderítsd a helyzetet. Munkád nagyon fontos lesz a pestisdoktornak, mert ha alapos munkát végeztek, akár ezreket is megmenthettek a következő napokban...”


Feladat:


A város projektben elkészített térképeden jelöld be pirossal, hogy mely területeken jelent meg a kór, és hol alakítanál ki karantén határokat. Ezzel együtt fogalmazd meg, hogy milyen higiéniai előírásokat javasolnál, és milyen intézkedéseket kellene meghozni a járvány megfékezése érdekében.


0-50XP


Diák 1
Diák 1 intézkedési terv
Diák 2
Diák 2 Intézkedési terv

Kréta vázlat


Pestis


A járványok a városokkal együtt jelentek meg, és az ókor óta vannak feljegyzések különböző járványos betegségekről. Ezek közül a legnagyobb pusztítást a pestisjárvány okozta a 14. században. A kór Kínából indult el, és a Selyemúton keresztül jutott el Európába, azon belül is a főbb kereskedelmi kikötőkbe, Itáliába. Néhány év alatt egész Európában elterjedt, és nagyságrendileg fél Európa lakossága áldozatául esett (nagyjából 25 millió ember). A védekezést a pestisdoktorok irányították, akik a karantén (az olasz quarantena – „40 nap” szóból) szabályok kialakítását és betartását tartották a legfontosabbnak.Comments


bottom of page