top of page
  • Szerző képeketperctori

Projekt 5 - Város

„...A bájitalnak, illetve a varázsigének köszönhetően a javasasszony (boszorkány) ígéretéhez híven megmutatja neked a városba vezető biztonságos ösvényt. Néhány óra alatt oda is érsz, és a kapun - miután ezüst cserél gazdát (az utolsó ezüstöd!) - kérdezés nélkül beengednek. Szükséges is volt, mert a városfalon más átjáró nincs. Végigsétálva a főutcán egy jó fogadót keresel. Meg is áll a tekinteted a Szarvatlan Egyszarvú cégérén, mely egy közönséges lovat ábrázol. Valahogy érzed, hogy ez a hely többet sejtet, mint amit elsőre mutat. Bent ínycsiklandó illatok fogadnak, láthatóan már vacsorához készülnek, az asztaloknál kellemes úri társaság (vélhetően haramiák csoportja) iszogat. Odamész a kocsmároshoz, aki elmélyülten tisztogatja a jobb napokat látott sörös kupákat. Vacsorát és szállást kérsz, ám amikor kiderül, hogy mennyibe is kerülne ez, és jelzed a kocsmárosnak, hogy sajnos nem tudsz fizetni, kicsit megváltozik a hangulat. Némi huzavona után abban egyeztek meg, hogy holnap ad egy speciális feladatot, melyről úgy gondolja, hogy te meg tudod oldani. Kicsit bizonytalan vagy benne, hogy vajon miről lehet szó, de végül elfogadod az ajánlatát. Egy jó vacsora után (csülök fehérgyökérrel és sárkányfűvel, valamint egy jó kupa gyömbérsör) kimerülten dőlsz el az ágyon. Másnap reggel a kocsmáros papírt, tintát és lúdtollat ad a kezedbe. Elmondása szerint az utóbbi években nagyot nőtt a város, és szeretné, ha valaki elkészítené a város térképét, mert az a terve, hogy fogadót nyit egy másik utcában is. Pár perc gyakorlás után el is indulsz, hogy körbejárd a várost...”


Feladat:


Készíts várostérképet, minél részletesebben, városfallal, erőddel, templommal, piactérrel, és ha van, folyóval és kikötővel!


Ezt a várostervező programot használd.

Amellett, hogy elnevezed a várost, a tereket és az utcákat is nevezd át (lehetőleg magyarul). Más megoldás is elfogadható!


0-50XP


Diák 1
Diák 2
DIák 3
DIák 4

Kréta vázlat


Középkori városok


A városok mindig kereskedelmi utak mentén, vagy előnyös földrajzi viszonyok mellett alakultak ki. Többnyire erős városfallal védték magukat, így idővel, a népesség növekedésével a belső terület egyre szűkebbé vált. Sok esetben a régi városfalat ilyenkor lebontották és egy újabbat emeltek, ezek lettek a későbbi körutak. A faházak nagyon közel voltak egymáshoz, ami miatt a tűz igen veszélyes volt. Az utcák rendezetlenek voltak, nem ismerték a csatornázást. A város központjában volt a templomtér és többnyire valamilyen erőd. A városok fontos kiváltságokat kaptak az uralkodótól (egy összegben adózás, vásártartás, árumegállító jog, egyetemalapítási jog).

Comments


bottom of page