top of page
  • Szerző képeketperctori

Projekt 12 - Ars Ensis

„...Miután reggel bemutatod a címertervet, Sir Magister Historiae valóban beváltja ígéretét, és engedi, hogy a csapattal elindulj a szent küldetésre. Néhány hete már úton vagytok és eddig egy-két napnál többet sehol sem töltöttetek. A táj is folyamatosan változik, az elmúlt napokban a növényzet már egyre inkább a tenger közelségére utal. Még soha nem láttad a tengert, ezért izgatottan várod a találkozást. A vezető elmondása szerint bárkák várnak majd rátok, melyekkel egyenesen a Szentföldre fogtok vitorlázni. Az elmúlt időszakban alkalmad volt megfigyelni a lovagokat gyakorlatozás közben. Több fegyverrel is megismerkedsz, de mégis a kard áll a szívedhez legközelebb. Sir Magister Historiae ki is jelöl számodra egy mestert, aki a kardforgatás művészetét tanítja neked. Az elmúlt napokat már te is gyakorlatozással töltötted. Meglepő számodra, hogy a kard nem is annyira nehéz, nagyjából másfél kiló körüli, és két kézzel is forgatható. Megtanulod a súlypontot felismerni és a középvonalat megtartani, megérted, mit jelent az előny és a hátrány a vívásban. Lichtenauer nagymester elveit tanítják neked, és órákat töltesz a helyes alapállások felvételével. A legfontosabb alapelvet egész hamar megérted: mindig a legrövidebb és legsebezhetőbb ponton kell támadást indítani, és ha sikerült megszerezni az előnyt, akkor meg is kell tartani. Ezen a délután is a sátor előtt leütöttél már több, mint ezer jobb felsőt, mikor mesteredet látod közeledni, aki csak int a kezével, hogy kövesd. Egy másik sátorba mentek, ahol a fegyvereket tárolják. Bent halmokban állnak a kardok, lándzsák, íjak, balták, páncélok. Már kezdesz félni, hogy az lesz a feladatod, hogy megpucold valamennyit, de mestered csak annyit mond:

- Itt az ideje, hogy a gyakorló kard helyett saját fegyvert válassz magadnak, mely társad lesz az út további részében. - Dobogó szívvel nézed át a fegyvereket, hogy megtaláld azt, amelyik rád vár. Órákig keresgélsz, de végül megleled az igazit. Meghatódva állsz, kezedben fegyvereddel, és alig tűnik hihetőnek, mekkora utat jártál már be, hogy milyen messze van az a kis falu, ahonnan elindultál. Szakmát is tanultál és végül voltál olyan bátor, hogy csatlakozz a sereghez. Lendületes léptekkel hagyod el a sátrat, kint ragyogó napsütés fogad, közeleg a délutáni edzés ideje. Elmosolyodsz és érzed legbelül, hogy az igazi kaland csak most kezdődik...”


Feladat:


Készítsd el a saját fegyveredet, bár alapvetően a kard a fő fegyvernem, más fegyvert is választhatsz! Ne felejtsd el ELNEVEZNI, akkor lesz igazán a tied!


Ezt a programot használd: Kardkészítés


0-50Xp


Gratulálok! A 12 projektből álló történet során a középkor nagy részét sikeresen megismerted, most már csak a keresztes hadjáratok várnak rád!


Diák 1
Diák 2
Diák 3

Kréta vázlat


Vívás


A középkorban a lovagi harcmodor alapját a kardvívás adta. 1396-tól közel 300 évig Lichtenauer mester alapelveit oktatták egész Európában (ez az MS3227A nevű kézirat). A legfontosabb az előny és hátrány fogalmának megértése volt a vívásban, valamint az alapállások megismerése és alkalmazása. A cél a megszerzett előny megtartása volt. Magyarországon jelenleg is foglalkoznak középkori vívással több szervezetben is, pl. az Ars Ensisben, ahol én is oktatok. Akik érdeklődnek a középkori kultúra és a vívás művészete iránt, azoknak jó szívvel ajánlom az egyesület honlapját további információért: Ars Ensis



bottom of page