top of page
  • Szerző képeketperctori

Projekt 11 - Címer

„...Néhány hónappal később azt a hírt hallod, hogy egy átvonuló sereg érkezik, amely útban van a Szentföldre. Mindig is arra vártál, hogy igazi lovagokkal találkozz, és nem titkolt szándékod, hogy velük is tartasz erre a méltán neves utazásra. Mikor bevonulnak a városba, a bámészkodó tömeg első sorában állsz, elgyönyörködsz fényesen csillogó páncéljaikban. Már sokat olvastál a címerekről is, és most tudatosan figyeled, hogy milyen színek vannak rajtuk, és hogy valóban nincs egymáson ezüst és arany. Követed a sereg vezérét, aki a Néma Bárd nevű fogadóban száll meg. Bebocsátást kérsz hozzá, és meglepő módon a két - kissé marcona - őr a kapunál be is enged, vélhetően azért, mert nem tűnsz túl fenyegetőnek. Bent a lovag egy nagy, térképekkel teli asztal fölé görnyed, körülötte néhány katona áll. Kissé félénken állsz, mikor feléd fordul, de amikor megszólal, rájössz, hogy félelmed alaptalannak bizonyult, hangja erős, és őszinteség sugárzik belőle.

- Üdvözöllek ifjú, Sir Magister Historiae vagyok, mit tehetek érted? - Az a fajta személy, aki tekintélyt parancsol csupán megjelenésével, nemes vonásai erényes ember benyomását keltik. Kissé akadozó beszéddel elmeséled neki nagy álmodat, ő türelmesen hallgatja, végül így szól:

- Köszönöm, hogy felkerestél. Ha jól értem szavaidat, velünk akarsz tartani, ennek semmi akadálya nincs. Az út során kiképzünk, és ha Isten is úgy akarja, méltó leszel bizalmunkra. A mai este azonban azt a feladatot adom neked, hogy ha igazán lovaggá akarsz válni, készítsd el a címered terveit. Holnap reggel mutasd be, és ha nemes a szíved, tarts velünk. Eljöhet az idő, mikor a címeredet méltán kiérdemelve hordhatod majd ruhádon. - Ezt követően elbocsát, és te lelkes lendületes léptekkel hagyod el a fogadót. Egész este a címered tervén dolgozol. A felszerelésedet már összepakoltad és kész vagy reggel odaállni a lovag úr elé, bízol benne, hogy munkád méltóvá tesz rá, hogy befogadjanak, és velük tarthass a szent küldetésben...”


Feladat:


Készítsd el a címered tervét!


Rövid összefoglaló a címerekről:


heraldika
.pptx
Download PPTX • 1.04MB

Ehhez néhány ötlet az Ars ensis címergyűjteményében.


0-50XP


Diák 1
Diák 2
Diák 3
Diák 4

Kréta vázlat


Heraldika


A heraldika a címer tudománya. A címerek jelentősége az, hogy a lovagok ez alapján tudták felismerni egymást a csatában. A címer szigorú szabályok alapján készült, és a következő színeket vagy mázakat használta (a későbbi századokban ez sok más színnel is kiegészült): vörös, kék, fekete, zöld, bíbor. Ezek mellett még az ezüstöt és az aranyt különböztették meg, ezzel kapcsolatban a legfontosabb szabály az volt, hogy fémre fémet nem lehetett alkalmazni. A címerek formája sokféle lehetett, a leggyakoribb a kerek talpú, vagy a háromszög pajzs volt. Sokszor ábrázoltak rajta mitológiai lényeket és szimbólumokat. A címert szemből olvassuk, így a jobb és bal oldal felcserélődik. A címert csak lovag vagy király adományozhatta, és a családban öröklődött. Ha két nemesi család összeházasodott, a címereiket is egybeolvasztották, ugyanez történt akkor is, ha két királyság egyesült.

bottom of page