top of page
  • Szerző képeketperctori

Noé bárkája

A témakör több szinten is vizsgálható. Ha a csoport bírja, és érdekli a téma, akkor mélyebbre lehet merülni az özönvíz legendákban. Ehhez kiváló kiindulási pont a Gilgames eposzból Utnapistim történetét párhuzamba állítani a bibliai Noé bárkájával. Meglepően sok azonosság van benne, amit a diákok azonnal észrevesznek, és nagyszerűen megértik az ok-okozati összefüggést, amint megismerik a babiloni fogság idejét, amikor a zsidók átemelték ezt a történetet a Gilgames eposzból. Aki ilyen mélységben szeretné ezt áttekinteni, annak egy kis segítség:


Gilgames eposz 63-68. oldal Utnapistim, az özönvíz túlélőjének története.


Biblia Mózes első könyve 6-9. Noé története.


Ennél lényegesen könnyedebb hangvétel, ha a csoportban lehetőség van a párhuzamos osztálymunkára. Azok számára, akik kiváló eredményeket értek el, adott egy elsőre játéknak tűnő, de komoly csoportdinamikai feladat, amíg a többiek gyakorolnak.


A tervezés

A feladat, hogy Noé bárkáján az állatokat egyesével elhelyezzék, és közben az egyensúly megmaradjon. A legnehezebb szinten bekötött szemmel kell csinálni a gyakorlatot, miközben diákok egymást instruálják. Egészen elképesztő, hogy milyen kooperatív lesz hirtelen a társaság, a közös cél nagyszerűen összehozza őket.


A túlélők



bottom of page