top of page
  • Szerző képeketperctori

Macskák

Az ember és állat együttélése hosszú folyamat eredménye, és érdekes módon az igavonó állatok és a kutya mellett a macska lett az, aki a legszorosabb kapcsolatot alakította ki velünk. Ennek megértéséhez az egyiptomi mitológiát érdemes egy kicsit jobban szemügyre venni. A memphiszi istenek között megtalálható Szahmet, az oroszlánistennő. Feladatköre igen szerteágazó, de alapvetően a perzselő nap istennőjeként a háború, a gyűlölet és a halál úrnője, ugyanakkor, mivel hatalma van a járványok felett, ezért a gyógyítás istennőjévé is vált. Gyakran ábrázolták Ré oldalán, amint legyőzi Apóphiszt, a kígyót.


Szahmet legyőzi Apóphiszt

A dolog érdekessége, hogy ez a pusztító istennő évezredek távlatában átalakult Básztetté, akit többek között a gyermekáldás és az anyaság macska-istennőjeként tiszteltek. A középbirodalomban már a háziasított macska azon legfontosabb tulajdonsága került előtérbe, hogy a magtárakat meg tudta védeni a rágcsálóktól. Ez már önmagában is a termékenységgel kapcsolta össze, de erre még csak ráerősített, hogy a macska gyorsan szaporodik és több utódot is fel tud nevelni. Az egyiptomiak ezért kezdték el amulettként hordani, és így lett a vérszomjas pusztító istenségből egy támogató, a családot védő szimbólum. Az egyiptomiaknál ezért olyan tisztelet övezte, hogy ha valaki megölt egy macskát, az életével kellett fizetnie, illetve sok esetben az elpusztult macskákat bebalzsamozva mumifikálták. Básztet templomában közel 300.000 mumifikált macskát találtak.


Szahmet és Básztet

A macskákkal való kapcsolatunk az ezt követő időszakban is nagyon erős maradt. Ezért is lehet, hogy ezen a 15. századi kódexen megmaradt a nyoma, ahogy egy macska tintás mancsával végigsétált rajta. :) Az eredeti cikk itt érhető el angolul.


Egy macska lábnyoma egy 15. századi kódexen

Szahmet és Básztet átalakulásáról egy rövid videó:



Az ember és a macska kapcsolata végül odáig fejlődött, hogy 2012-ben Virginia államban a szenátori címért is indult egy macska (Hank the Cat), a kampány végére végül 7319 szavazatot gyűjtött, amivel a harmadik lett a régióban, megelőzve valódi jelölteket.

Hank the Cat


bottom of page