top of page
  • SzerzƑ kĂ©peketperctori

KƑkorszak

Az emberrĂ© vĂĄlĂĄs mĂĄsodik epizĂłdja az eszközhasznĂĄlat vĂĄltozĂĄsa. Mindig hangsĂșlyozom a diĂĄkoknak, hogy errƑl a korrĂłl csak tĂĄrgyi leleteink vannak, Ă­gy nagyon sok mindent csak sejtĂŒnk Ƒseink Ă©letmĂłdjĂĄval kapcsolatban. SzerencsĂ©re a tĂĄrgyi leletek közĂŒl nagyszerƱen fennmaradtak a kƑkorszak eszközei. Az Ăłra fƑ cĂ©lja, hogy a diĂĄkok megĂ©rtsĂ©k, milyen lĂ©pĂ©sek vezettek a pattintott kƑeszközöktƑl a csiszolt eszközök megjelenĂ©sĂ©hez. Ehhez ennĂ©l jobb videĂłt mĂ©g nem talĂĄltam az interneten.


Mondanom sem kell, hogy itt sem az a lĂ©nyeg, hogy Ă©vszĂĄmok szintjĂ©n megtanuljĂĄk a korszakokat, bĂĄr a KrĂ©ta vĂĄzlatban mĂĄr nagysĂĄgrendileg meg szoktam jelölni a dolgokat. HĂĄzi projektfeladatkĂ©nt pedig mi mĂĄst adhatnĂ©k fel, mint hogy kĂ©szĂ­tsenek el egy kƑbaltĂĄt. MeglepƑen jĂł munkĂĄk szoktak szĂŒletni, ezeket körbe szoktam vinni a többi osztĂĄlyban is, nĂ©v szerint bemutatva. FeltƱnƑ, hogy ĂĄltalĂĄban azok a gyerekek veszik a legkomolyabban a projektfeladatot, akik az ĂłrĂĄn hiperaktĂ­van viselkednek, Ă©s sokszor olyan baltĂĄt kĂ©szĂ­tenek, ami szerintem simĂĄn megĂĄllnĂĄ a helyĂ©t a kƑkorszakban.


KƑbalta

Pattintott Ă©s csiszolt kĂŒlönbsĂ©g

Kréta våzlat


Az ember fejlƑdĂ©sĂ©nek kezdete bizonytalan, de valahol az utolsĂł jĂ©gkorszak utĂĄn kezdƑdött. NagyjĂĄbĂłl i.e. 160.000 Ă©vvel mĂĄr biztos, hogy hasznĂĄltak kƑeszközöket (Paleolitikum), erre az idƑszakra a pattintott eszközök jellemzƑek. Ez sok ezer Ă©ven keresztĂŒl fejlƑdött tovĂĄbb, mĂ­g kb. i.e. 7000 körĂŒl elĂ©rkezett a csiszolt kƑkorszak (Neolitikum), ami megközelĂ­tƑleg a fĂ©mek megjelenĂ©sĂ©ig tartott.

bottom of page