top of page
  • Szerző képeketperctori

Felfedezők - Kipu

Az inka birodalom témáját alaposan át szoktam venni, kiemelek néhány fontosabb építészeti megoldást, például Cuzco-t, a fővárost, mely tökéletes példája a klasszikus küklopsz falazásnak.


Cuczo megmaradt romjai
Cuzco megmaradt romjai

Valamint természetesen Machu Picchu-ba is ellátogatunk a Google-Earth-öt használva és részletesen elemezzük a redisztributív gazdasági modellt is. A konkvisztádorok esetében Pizarro nevéhez köthető a fényes birodalom bukása. Huayna Capac két fia (Atahualpa és Huáscar) közti polgárháborúban érkezik, és bravúrosan álnok módon fogja el az uralkodót.


Ebben a témában a kultúra adta igazán érdekes interaktív lehetőség a kipu, másnéven csomóírás. A kipu nagy titka valójában abban rejlik, hogy csak információ tárolásra volt alkalmas, melyet az adószedésnél használtak, nem tekinthető tehát igazi írásnak.


Az órán egy rövid elméleti bemutatót követően az a feladat kis csoportokban, hogy fonálból kipukat kell készíteni. A hangulat garantált, és elképesztően szép, gondos munkák valósulnak meg az óra végére. Az egyetlen feltétele, hogy legyen egy szerető, áldozatkész feleség, aki ad a nem használt otthoni színes fonalakból néhány gombolyagot.



Kipu csomózási technika
Kipu csomózási technika

Kipu számok
Kipu számok

Kipu csoportos
Kipu csoportos

Kipu osztály
Kipu osztály



bottom of page