top of page
  • Szerző képeketperctori

Felfedezők - El Dorado


A felfedezések egyik fő motivációja minden kétséget kizárólag a nyersanyag megszerzésére irányult, ideológiai alapon a kereszténység terjesztése tette ezt lehetővé. Kolumbusz után a spanyolok közül Hernán Cortés indult az Újvilág őslakóinak leigázására. Az Azték Birodalom területe majdnem az egész közép-amerikai régióra kiterjedt, melyet katonai megszállásban tartott, és fővárosából, Tenochtitlánból vezetett.


Azték Birodalom kiterjedése
Azték Birodalom kiterjedése

Az azték birodalom bukása példaértékű a történelem számára. A spanyolok időzítése szerencsés volt, mert az aztékok, egy korábbi jóslat szerint várták a visszatérő isteneket a nagy vizek felől. Cortés fegyveres kísérete kis létszáma ellenére felkeltette az uralkodó, II. Moctezuma figyelmét, és meghívta az idegeneket a városba. Érdemes tudni, hogy az oda vezető úton Cortés egy helyi, később megkeresztelkedett, és vele közeli viszonyba kerülő lány, Doña Marina tanácsát követve végigjárta a környező tartományokat. Itt szembesült vele, hogy az azték katonai megszállás olyan adókat is jelent, melyek az emberáldozathoz kellenek.

Tenochtitlán városa a tó közepén egy szigeten lett felépítve, nagyjából 300.000, ha a part menti területeket is beleszámítjuk, akkor összesen 1 milliónál is több lakosa volt. Összehasonlításképpen London ekkor 150.000 fős városként az egyik legnagyobbnak számított Európában. A város hangulatát ez a két kép adja vissza a legjobban:


Tenochtitlan madártávlatból
Tenochtitlán madártávlatból

Tenochtitlan templomai
Tenochtitlán templomai

A spanyolok persze nem tudtak mit kezdeni a véres szertartásokkal, és rövid idő alatt kitört a háború, Moctezuma is életét vesztette, egy beszéd közben saját emberei kövezték meg. Valójában nem a pár száz spanyol harcos tudta a százezres azték hadsereget legyőzni, hanem a leigázott területeken alakult ki egy polgárháború, melyet a spanyolok csak szerveztek és vezettek.


Azték emberáldozat
Azték emberáldozat

A harcok végére 1521-re az azték birodalom összeomlott. Cortés lett az új terület kormányzója. Később alakult ki az El Dorado (arany város) legendája. A korszakról nagyon hiteles képet fest a Borgia kódex, melyet itt lehet megnézni.


Van egy nagyszerű rajzfilm a témakörről, melyben a várost épp Tenochtitlán alapján tervezték meg, és nagyon pontosan visszaadja, milyen lehetett fénykorában:

Irány Eldorádó - érkezés a városba (22.00-23.50)


Szorgalmi feladatnak azt szoktam kiadni, hogy a Borgia kódex alapján készítsék el El Dorado térképét, lehet kézzel, vagy digitálisan is dolgozni.








bottom of page