top of page
  • Szerző képeketperctori

Avatar projekt - Kezdetek

Az ötlet 2021-ben az online oktatás alatt fogalmazódott meg. A kihívás az volt, hogy fenntartsam az ötödikes diákok érdeklődését és motivációját ebben a bizonytalan helyzetben, ezért valahogyan fel kellett dobnom a tananyagot. Teljesen véletlenül futottam bele egy online programba, ahol középkori stílusú avatart lehetett készíteni. Ez volt a kiindulási pont, és innen épült óráról órára minden. Az ezt követő 12 alkalom során egy komplex történetbe vontam be a diákokat, melyet most lépésről lépésre megosztok a blogon. Ha szeretnél részt venni ebben az izgalmas középkori kalandban, akkor tarts velem és töltsd fel kommentben a saját megoldásaidat, elevenítsük fel közösen a középkor témakörét. :)

A törzsanyagot mindig a KRÉTA Vázlatok alatt találod majd, a történetszál és a hozzátartozó feladat előtte lesz bemutatva. A diákok videóit a GDPR miatt nem fogom közölni, csak az egyéb munkákat név nélkül, ehhez ők hozzájárulásukat adták.

Az avatarokkal kapcsolatban nagyon érdekes volt, hogy ki hogyan jelenítette meg magát, ezekből is válogattam néhányat.


Ezt a programot használtuk: Avatar creator


Avatarok:


Sir Magister Historiae (én)
Madame Fatal (feleségem)
Diák 1
Diák 2
Diák 3
Diák 4

Kréta Vázlat


Középkor


476-ban a Nyugatrómai Birodalom megbukott (utolsó király: Romulus Augustus), innen számítjuk a középkort. Ezt követően Konstantinápoly (Bizánc) vette át a kulturális és a vallási vezető szerepet. 1453-ig tudta tartani magát, amikor is az Oszmán Birodalom elfoglalta. Titka kiváló földrajzi adottságaiban kereshető, valamint egy máig ismeretlen találmánynak, a görögtűznek, mellyel a város védelme közel 1000 évig kitartott.


Görögtűz


Frank Birodalom


A Nyugatrómai Birodalom bukása után a Frank Birodalom emelkedett fel. Martell Károly alatt 732-ben Poitiers-nél legyőzték a mórokat. 800-ban Nagy Károly császárrá koronáztatta magát, és létrejött a Német-római Császárság. Központja Aachen lett, öröksége a Római Birodalom kultúrája és építészete, melynek azonban nagy részét elvesztette. Róma oly mértékben vesztette el központi szerepét, hogy az i.sz. 400-as években 1 milliós város a Frank Birodalom idejében még 100.000 főt sem számlált.


Feudalizmus


A középkorban a föld adta a hatalmat. A legfőbb hatalom a király kezében volt, akinek földet adott, az a hűbérese lett, és ezért katonai szolgálattal tartozott. A földesúr a jobbágyoknak telket adott, ahol élhettek, ezt hívjuk jobbágyteleknek. A jobbágy feladta szabadságát, és földműveléssel foglalkozott. A telek használatáért adót fizetett, termésének egy tizedét az egyháznak, a kilencedik tizedet a földesúrnak adta. A földesúr földjén ezen kívül ingyenmunkát is kellett végeznie (robot).


Comments


bottom of page