top of page
Szerző képeketperctori

Duat

Az egyiptomi témakörnél különösen érdekes a halottkultusszal megismerkedni. Ehhez egy rendhagyó órát szoktam tervezni, ami sokkal jobban érzékelteti és átélhetővé teszi ezt a letűnt korszakot. A túlvilághit megértéséhez nagyszerűen lehet használni az eredeti papirusztekercseken fennmaradt (vagy sírboltokban megfestett) ábrázolásokat.


Duat, az egyiptomi alvilág

A Duat az egyiptomi alvilág, melyben a halott lelkének több próbát kell kiállnia. A lelket Anubisz, a holtak istene kíséri. A legnagyobb próba a szív megmérettetése egy mérlegen, melynek másik oldalán Maat, az igazság tolla van. Ha a szív nehezebb, a lelket elnyeli a káosz démonja, ha erényesen élt, akkor a lélek beléphet a holtak birodalmába. Az eseményt Thot, a tudás és írás istene jegyzi fel. Az út végén már Hórusz a kísérő, aki a lelket Ozirisz és Ízisz trónusához vezeti, ahol elnyeri az örök életet.


Mindez elmondva is izgalmas, de sokkal jobb, ha át is élik a diákok, ezért ki szoktam vinni őket az udvarra, hogy némi szerepjáték keretében átérezhessék, milyen lehetett a lélek utazása a túlvilágon az egyiptomiak szerint. Mindig kijelölök néhány önként jelentkezőt, akik spéci feladatot kapnak. A többiekkel pedig indulhat a játék.


A feladat, hogy a Duat-ot, és annak különleges próbáit kiállják. Ehhez, mint a holt lelkek vezetője, én játszom Anubisz szerepét, és a diákoknak sorra teljesíteniük kell a próbákat, amíg eljutunk az igazság mérlegéhez.


A bátorság-próbán át kell mászni az akarat létráján. Ekkor röviden elbeszélgetünk, hogy kinek milyen tervei, céljai vannak, és mi kell hozzá, hogy ezeket elérje, valamint, hogy milyen belső erő szükséges, hogy bele merjen kezdeni ezek megvalósításába.

Bátorság-próba (az akarat létrája)

Az egyensúly próbája az erény útja, itt arról beszélünk, hogy milyen nehéz a helyes úton maradni az életünk során, és mik azok az elvek, amik mentén érdemes kitartanunk.

Egyensúly próba (az erény útja)

A tűzpróba a szándék lángja, ahol a máglyát jelképező falevélkupacot kell átugrani. A próba célja, hogy valóban bele is merjünk vágni a dolgok megvalósításába, és ne csak egy fellobbanó lelkesedés legyen, hanem a vágyott cél elérése érdekében kitartóan tudjuk fenntartani a szándékot.

Tűzpróba (a szándék lángja)

Ezt követően jutunk el a mérleghez, ahol a kiosztott szerepek alapján el is játsszuk a szív megmérettetését.


A végén megtekintjük közösen, hogy mit csinált addig a másik csapat. A spéci feladat ugyanis az volt, hogy a tervrajzok alapján a gízai nagy piramis megközelítőleg méretarányos mását kell elkészíteni. Az eredeti adatai:


magasság: 146 méter

alap szélessége: 232 méter

dőlésszög: 51°


A gízai nagy piramis 1:500 méretarányú modellje


Comments


bottom of page